Četvrtak, 30 Rujan 2021 08:59

21 berbene svečanosti Batina Istaknuto

BATINA – Tradicionalna manifestacija Berbene svečanosti organizira se po 21 put u Batini.
 

Sama manifestacija počinje mjesecima ranije raznim pripremama i uspostavljanjem kontakata sa folklornim skupinama kako izvan zemlje, tako unutar države.  Broj folklornih skupina na manifestaciji se kreće od 10-do 15, sve one stvaraju mimohod u dužini od jedan km, krećući se od kraja sela, prema centru.

Mimohod tradicionalno predvode knez i kneginja, koji su ujedno i najsvečaniji par. Po završetku mimohoda slijedi kulturni dio programa, gdje sve udruge koje su učestvovale u mimohodu, pokazuju svoje umijeće i na pozornici. Naselje Batina već iz vremena rimskog carstva bilo je poznato vinorodno područje, kao u današnjim danima, stoga nam je prvenstveni cilj, prezentirati i ponuditi gostima naša kvalitetna vina.

Stoga postavljamo štandove, na kojima naši domaći vinari izlažu proizvode, ne samo oni, već svoj interes tu nalaze drugi privatni obrtnici – medari, cvjećari, drvodjelci, grnčari, ribari, razne udruge sa rukotvorinama, kolačima.  U prostorijama DZMH svake godine priređujemo izložbu starih predmeta i alata, koje su služile tijekom berbe grožđa i prerade vina.

Ciljevi manifestacije su svakako očuvanje tradicije berbenih svečanosti, održavanje kontakata sa folklornim skupinama nama susjednih naselja i inozemstva, te razvijanje vinskog i gastro turizma.

 
Program:
13:20 Okupljanje ispred DVD Batina
14:00 Kretanje povorke prema centru
- Sajam domaćih proizvoda
- Izložba korisnika socijalnog projekta Općine Draž
15:00 Zajednički čardaš u centru
15:15 Berbene igre za djecu i odrasle
16:30 Kulturno umjetnički program
19:00 Koncert TS Garavi
22:00 Koncert TS Garden

Galerija slika

Copyright © 2021 Turistička zajednica Općine Draž. Design by JDizajn