Petak, 02 Veljača 2024 09:48

Najveće pokladno događanje u Baranji i ove godine će okupiti baranjske lipe i strašne buše i gajdaše

Program počinje 9. veljače s otvarajućom konferencijom i panel diskusijom o položaju gajdi i gajdaša u Europi i Hrvatskoj u Muzeju Slavonije u Osijeku. Istoga dana međunarodna koalicija gajdaša izvesti će gala koncertni program u crkvi svetih Petra i Pavla u Topolju i počastiti posjetitelje, uz ostalo, zvukovima hrvatskih, mađarskih, bugarskih, francuskih, škotskih i makedonskih gajdi.
Vrhunac pokladnog programa je 10. veljače kada baranjske buše kreću u svoju povorku da istjeraju zimu i dozovu proljeće. Povorka kreće sa Trga Stipe Đurina u Dražu i kreće se ulicama Draža i Gajića. U Gajiću buše i gajdaši posjećuju kuću pokojnoga baranjskog gajdaša Marka Drventića nakon čega će buše zapaljit ulice.
Istoga dana u večernjim satima gajdaši će održati drugi koncertni program u Etnografskom muzeju u Mohaču (Mađarska), dok u Duboševici u Domu kulture počinje najluđi maskenbal ovih poklada uz Aura band.
11. 2. ćemo se oprostiti od gajdaša, a uvečer ćemo se zabaviti na maskenbalu u Topolju u mjesnom Domu kulture. Već sljedećeg dana 12. veljače buše nastavljaju svoju ludu potjeru u Topolju kako bi istjerali zimu.
13. veljače dok buše još uvijek budu zauzete u Topolju u Dražu i Gajiću kreće pokladna povorka jahača i zaprega. Program Fašanga 2024. završava uz paljenje ulica u Dražu kod Stare škole i župne crkve sv. Barbare uz glazbu i grah za sve okupljene.

Copyright © 2021 Turistička zajednica Općine Draž. Design by JDizajn