https://www.tz-draz.hr/templates/tz_draz/images/logo-loading.png

TURISTIČKE ATRAKTIVNOSTI U OPĆINI DRAŽ

EKOLOŠKI TURIZAM

Ono sa čime se općina Draž može svakako podičiti je neoskvrnjena i nezagađena priroda koja je idealno polazište za eko-turizam. Nerazvijenost Baranje kao pokrajine ima svojih nedostataka ali u ovom slučaju je to prednost jer su u potpunosti očuvani prirodni resursi. Okoliš naselja koja se nalaze u Općini Draž prirodan je, čist i nezagađen, obzirom da u bližoj a i daljnjoj okolici nema industrijskih pogona, te stoga omogućava obitavanje brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Ovo se prije svega odnosi na šumske predjele kao što su šarkanj, Vrblje, Mačkaluk, Siga i drugi a također i na Topoljski dunavac te Stari dunav kod Batine. To je prirodno stanište i mrjestilište velikog broja ribljih vrsta, idealno obitavalište za divljač i ptice (285 vrsta) a tu su također brojni mekušci, vodozemci i gmazovi te mnoštvo kolutićavaca, člankonožaca, oblića i kukaca. Ovakvo prirodno bogatstvo je odmor za oči, dušu i tijelo a upravo to  traži čovjek današnjice umoran od užurbane, napete, stresne i neizvjesne svakodnevnice. Danas je najprodavaniji proizvod slobodno vrijeme te stoga treba privući goste da ga provedu ovdje u čarima i ljepoti nedirnute prirode jer je to vrelo sa kojeg se može uvijek iznova napojiti iscrpljena duša i tijelo . Zacijelo najvažniji segment ekološkog turizma je edukacija jer se na taj način želi osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci kao i studentima predstaviti ljepotu flore i faune Općine Draž sa svim njenim specifičnostima.

U ovakvom okruženju stvoreni su idealni uvjeti za život mnoštva životinjskih, ptičjih i ribljih vrsta. Ovakvo je bogatstvo odmor za oči i duh, što u ovoj užurbanoj životnoj kolotečini može imati bitnu relaksirajuću ulogu i omogućiti dobar i prijeko potreban odmor.

RIBOLOVNI TURIZAM

Općina Draž je svakako po svim mjerilima bogata ribolovnim vodama od kojih treba spomenuti i istaknuti njihovu netaknutu prirodu. Ribolovne vode općine Draž jesu slijedeće: Topoljski dunavac u površini od 280 ha, Stari Dunav kod Batine u površini od 50 ha, Rukavci Šarkanj i Vrblje u površini od 70 ha, rukavac "Nijagara" u površini od 20 ha, jezero "Bučka"  koje se prostire između sela Draža i Gajića s  površinom od 4 ha, te živi tok rijeke Dunav kod Batine. Ove ribolovne vode čine Općinu Draž jednom od najcjenjenijih ribolovnih odredišta ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Od 44 ribolovne vrste koje ovdje obitavaju zasigurno su najzanimljivije: som (silurus glanis), izvorni dunavski šaran vretenac (Cyprinus carpio hungaricus), štuka (Esox lucius) te smuđ (Stizostedion lucioperca). Sve ove ribe bogato nastanjuju naše vode a narastu do trofejnih dimenzija obzirom da tu nalaze prirodne uvjete za mrijest te nezagađenu vodu i priobalje. Uz ove glavne riblje vrste lovi se puno tzv. bijele ribe koja čini  ribolov zanimljivim. Ako se svemu tome pridoda još i prekrasni šumski ugođaj, prelijetanje divljih pataka i gusaka, rika jelena ili pak lelujanje trske na svježem povjetarcu onda je užitak potpun i nezaboravan.

LOVNI TURIZAM

Najpoznatije lovište u općini Draž je otvoreno državno lovište "Šarkanj-Vrblje" u Dražu. Ovim lovištem nakon mirne reintegracije gospodari Lovački obrt "Troga" Šume i polja koja okružuju Općinu Draž bogate su uvećano raznolikom divljači, Od 20-tak vrsta divljači koja tu obitava najznačajnije su prvenstveno Jelen (Cervus elaphus) za kojeg je važno naglasiti da je u gore navedenom lovištu odstrijeljen jelen s vrhunskim rogovljem (najviša europska ocjena), Srna (Capreolus capreolus) i Divlja svinja (Sus scscrofa ) kao glavne vrste a osim toga nalazimo i brojnu populaciju fazana, divljih pataka, divljih gusaka, prepelica, zečeva i druge niske divljači. Ukoliko netko ima posebne afinitete može ići i u zanimljiv a sa motrišta širenja zaraznih bolesti često puta neophodan, lov na lisice. Tko voli lov naći će tijekom cijele godine razlog za dolazak u lovišta koja se nalaze na području općine Draž.

VINSKI TURIZAM

Gotovo sva naselja u Općini Draž u neposrednom su dodiru sa planinom Banskom kosom. Banska kosa je planina koja se proteže sredinom Baranje od istoka prema zapadu a poznata je kao bogato vinogorje kojem uspijeva cijenjena i opjevana loza. Najpoznatija i najcjenjenija vina jesu: rizling, graševina, traminac, sivi i crni pinot, sauvignon i druga. Upravo sa područja naše Općine dolazi poznati, cijenjeni i nadaleko čuveni vinar i vinogradar gosp. Gerštmajer koji svojim radom doprinosi kakvoći i promidžbi ovog našeg turističkog proizvoda. Osim njega tu su još mnogi vinogradari koji u svojim izvornim podrumima na tradicionalan način marljivo proizvode zlatne i rumene mirisne opojne kapi koje je iznjedrila bogata Baranjska planina Banska kosa. Osim što obilato rodi grožđem tu još uspijevaju i raznovrsne stare sorte voća koje dodatno obogaćuju turističku trpezu.

Turistima su zanimljive vinske ceste sa starim podrumima i "gatorima" kojih u općini Draž ne nedostaje.

AGROTURIZAM - Turizam na selu

Seoski turizam ispunjava očekivanja i mlađih i starijih i to kroz sva godišnja doba uz poznato gostoprimstvo i pun stol ukusnih specijaliteta autohtone, domaće kuhinje. U Općini Draž postoje brojne mogućnosti i velik interes za ovaj oblik kontinentalnog turizma jer se mnoga dvorišta mogu svrsishodno organizirati za ovu namjenu. Na taj način gostu bi se izravno nudio vlastiti domaći proizvod, npr. suhomesnati proizvodi, voće, rakija itd., a sve to treba osmisliti na zanimljiv i privlačan način.

GASTRONOMSKI TURIZAM

U selima se pripremaju mnogi tradicionalni šokački specijaliteti od kojih su najpoznatiji: kobasice, kulen, riblji paprikaš, čobanac, zavezanci, trganci, gibanica i brojni drugi. Sve se ovo prezentira na prigodnim manifestacijama koje ističu bogatstvo šokačke gastronomske ponude (npr. Baranjski Bećarac).

KULTURNI TURIZAM

Od spomeničke baštine treba na prvom mjestu istaknuti Župnu crkvu sv. Petra i Pavla u Topolju iz 1722 . godine. Crkva je građena u slavu i čast na pobjedonosni ­pohod princa Eugena Franje od Savoje nad Turcima poglavito nakon znamenite bitke kod Sente 11.09.1697.g. (Dr. K. Firinger, 1956.).

Nadaleko je poznat i spomenik Batinske bitke koji je izgradio A. Augustinčić 1946. godine. Spomenik je podsjetnik na batinsku bitku koja se odvijala od 11.11.1944.-30.11.1944. godine. Ruski 3. ukrajinski front kretao se iz pravca Srbije prema Mađarskoj granici. Kod Batine su naišli na izniman otpor Njemačke vojske te je prilikom prijelaza Dunava poginuo 1701 ruski vojnik. U galeriji Spomen doma batinske bitke - svakodnevno možete uploviti u povijest toga doba.

Također je zanimljiv i grob iz rimskog doba - ad militares (k vojniku), koji se nalazi na Banskoj kosi u okolici Batine. Naime tijekom rimske vladavine u Panoniji, na Banskom brdu - tada Mons aureus (zlatno brdo) u okolici Batine, bile su stacionirane rimske legije jer je tu bio limes, a iz tog razdoblja datira i ovaj grob. Grob je još nedovoljno istražen i nije obilježen te se tomu treba pokloniti veća pozornost u narednom razdoblju.

Osim svih ovih kulturoloških značajki turističkog proizvoda Općine Draž treba istaknuti i Baranjsku likovnu koloniju koja se tradicionalno odvija svake godine u rujnu na Zelenom otoku kod Batine te folklornu manifestaciju Baranjski bećarac na kojoj sudjeluju istaknuta folklorna društva Slavonije i Baranje. Značajan obol ovoj folklornoj smotri daju izvorna šokačka kulturno umjetnička društva koja djeluju na području općine Draž a to su: KUD "Sloga" iz Draža, KUD "Mladi Šokci" iz Duboševice te KUD "Baranjac" iz Topolja. 0vaj kraj nadaleko se pročuo i po svojim starinskim običajima: VINCEŠKA (običaj blagoslivljanja vinove loze i započinjana vinogradarske godine) svakog 22. siječnja u godini, zatim BUŠE (fašnik) krajem veljače, PUDARINA ­običaj čuvanja grožđa u zrenju.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Turističke zajednice Općine Draž.

Top